Hoe moet dat eigenlijk een pony poetsen…………….

Kijk op het informatiebord voor de dagen en tijden.

De pony’s staan op die tijd in de pony bak op jullie te wachten om gepoetst, geknuffeld en verzorgd te worden.
Je mag natuurlijk je eigen poetsspullen meenemen maar er zijn ook borstels aanwezig.

De ponymeisjes staan klaar om alle vragen te beantwoorden over het borstelen, de pony’s en het rijden.

De dagelijkse poetsbeurt heeft een aantal positieve effecten. Het geeft jou bijvoorbeeld de gelegenheid het paard te controleren op kleine verwondingen. Maar de reiniging van de huid voorkomt ook schuurplekken door het zadel of tuig en het masserende effect van een goede poetsbeurt bevordert de bloedsomloop en huidactiviteit. En de huid is een belangrijk orgaan die in grote mate de gezondheid van het paard beïnvloedt.
Nog een reden om je borstels te pakken: een poetsbeurt versterkt de band tussen jou en je paard en vormt een goede warming-up voor het rijden.

Een vaste volgorde bij het poetsen helpt bij het opbouwen van een dagelijkse routine.
Als je al iets meer ervaring hebt kan je beginnen met het uitkrabben van de hoeven.

1) De eerste borstel is de rubberen rosborstel

Gebruik de rubberen rosborstel om grof vuil los te wrijven. Begin bij de nek aan de linkerkant van het paard. Neem de rosborstel in je linkerhand en masseer in krachtige ronddraaiende bewegingen hals, boeg, schouder, rug, buik, kruis, dijen en het vlezige, gespierde gedeelte van de benen. Herhaal dit aan de andere kant van het paard.

2) De tweede borstel is de zachte borstel

Begin met de zachte borstel weer aan de linkerkant en borstel het losse stof en vuil in zachte streken weg. Werk steeds met de haargroei mee en veeg de borstel na iedere streek aan de roskam af en sla de roskam af en toe uit. Met deze zachte borstel kun je ook het hoofd en de benen poetsen.

3) Staart en manen

Pluis dan de staart en manen uit, het liefst met je vingers. Met een borstel of kam trek je er al snel haren uit, waardoor de staart en manen steeds dunner worden.
Daarna kan je de manen en staart met een harde borstel of de manenkam kammen. Alle haren eerst allemaal naar de ene kant en dan allemaal naar de andere kant. 
Maak tot slot ogen, neus en mond schoon met een uitgeknepen spons. Met een andere spons maak je de staartwortel en het gebied eromheen schoon.


Na de training moet je het paard nogmaals poetsen. Tijdens het rijden kan het paard immers zweten en vies worden door zand of opspattende modder

4) Zweetplekken

Stap het paard eerst goed uit tot hij helemaal droog is. Zet hem daarna weer op de poetsplaats. Haal het zadel van de rug en borstel de zweetranden weg. 
Is de plek onder het zadel nog nat, spons het zweet dan met wat schoon water af. Met een zweetmes kun je het overtollige water verwijderen. 
Ook het hoofdstel laat soms zweetafdrukken achter. Deze kunnen met een vochtige spons gereinigd worden. Dit voorkomt irritatie en schuurplekken bij de volgende training. De benen kun je afspoelen met koud water.


Translate »