Nandoes lijken wat uiterlijk betreft op struisvogels. De veren op het lichaam zijn lang en dun.
De lange hals heeft korte veren. Nandoes hebben lange, vrij krachtige en onbevederde poten met drie tenen met flinke nagels.
De snavel is spitser dan van de struisvogel en de emoe. De ogen zijn licht grijsblauw.
Het schedeldak is zwart gekleurd en de gehooringang is duidelijk afgetekend zichtbaar. Nandoes hebben een hele kleine staart, die schuil gaat in de afhangende veren.
Mannetjes en vrouwtjes zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. Maar het volwassen mannetje, de haan, heeft meer zwart onderaan de hals en borst dan het vrouwtje, de hen, en is wat groter en zwaarder. 
Max. lengte rechtop: 120 – 150cm. Gewicht: +/- 25-30 kg

GELUID
De haan baltst door de veren op zijn kop op te zetten en door met de nek over zijn rug te zwaaien en met de vleugels te klapperen. En maakt een diep, verdragend geluid dat klinkt als een enorme Oe-hoe uil.
BROEDEN

Omdat nadoe-hanen vervelend en zelfs wat agressief zijn tijdens de broedtijd hebben we alleen mannetjes / hanen

In de broedtijd, in april en mei, maakt het mannetje een nest in een kuil op de grond.
Een hen legt zo’n 15 geelgekleurde eieren, die door de haan in het nest worden gerold.
Alleen de haan broed de eieren uit en kan er slechts 15-18 stuks goed bebroeden. De hennen doen daar niet aan mee! De haan jaagt de vrouwtjes zelfs weg.
De broedtijd duurt 6 weken.
Na het uitkomen van de eieren verzorgt alleen de haan de kuikens. De vrouwtjes kijken er totaal niet naar om en proberen de jongen zelfs te pikken. Het is zelfs beter de hennen te scheiden. De jongen zijn nestvlieders, bruin en geel gestreept van kleur.

LEEFGEBIED

Ze komen uit het midden van Zuid-Amerika (Brazilië, Argentinië, Bolivia en Paraguay) en leven daar op open vlakten met hier en daar struiken om te kunnen schuilen. 

VOEDSEL

Dagelijks krijgen ze speciale loopvogelkorrels  en verder eten ze hoofdzakelijk plantaardig voedsel gras, groenvoer en fruit en ook wel insecten. Ook lusten ze graag wat brood. Daardoor ontstaat er een gevarieerd dieet.

Zoals alle loopvogels kan ook de nandoe niet vliegen. Nandoes hebben wel redelijk grote vleugels, maar door de slappe veren en afwezigheid van slagpennen kan er niet voldoende lucht mee verplaatst worden om te vliegen. Zij hebben wel hele krachtige poten, met drie tenen, waarmee ze gedurende een korte tijd zelfs een snelheid kunnen behalen van wel 60 km per uur.
Zij kunnen grote stappen en sprongen maken. Hun vleugels dienen dan voor het bewaren van hun evenwicht en helpen mee bij het maken van enorm snelle, haakse bochten.
Nandoes zijn nieuwsgierig en pikken met hun snavel naar alles van hun gading. Dat kunnen dus onbedoeld ongewenste voorwerpen zijn en vingers of kleurige kleding.
Bij verandering van locatie en tijdens vervoer zijn ze stressgevoelig en kunnen daardoor oververhit raken.

Translate »