Geiten zijn kuddedieren die graag dingen samen doen. Ze hebben een grote weide en een stal nodig.

Gezelschap
Geiten zijn sociale dieren. Hou dus steeds meerdere dieren en niet een enkele geit. In een geitenkudde bestaat een stabiele rangorde. Bepaalde dieren zijn dominant, wat een probleem kan vormen als er een tekort is aan bijvoorbeeld voeder of slaapruimte. De dieren die laag in de rangorde zitten, geraken dan vaak niet aan genoeg voeder, maar ook de dominante dieren hebben er merkbaar meer stress door. Voorzie om competitie (en agressie) in de stal te vermijden voldoende ligruimte, drink- en voederplaatsen, enz.

Weide & omheining:

Een kale weide met enkel gras is niet geschikt, geiten hebben beschutting van struiken of bomen nodig. In de koude maanden zullen geiten de zon opzoeken om op te warmen. Als het te warm wordt, kruipen ze in de schaduw uit de felle zon. Bescherm wel de bomen, want anders worden ze zo goed als zeker geschild en sterven ze af.  Geiten zijn oorspronkelijk bergdieren en hebben dus grote behoefte aan bewegen en klauteren. Voorzie oude boomstammen, rotsblokken of een serie houten platforms in de weide zodat de dieren kunnen klimmen.

Stal:

Aan nattigheid hebben geiten een hekel: beschutting tegen regen en wind is dus noodzakelijk. Afhankelijk van het ras verdragen geiten temperaturen tussen 6 en 27 °C. Een ruime stal waar de hele kudde tegelijk in kan, is dus onontbeerlijk. Voorzie verhoogde ligplaatsen waarop de geiten kunnen rusten. Geiten die het goed kunnen vinden met elkaar, zullen dicht bij elkaar (of zelfs tegen elkaar) rusten. Andere dieren houden ze liever op een afstand. Als het kan, gaan ze tegen een muur liggen en niet in het midden van de stal. Voldoende ligplaats is alleszins nodig om stress te vermijden. Poten van de geit:

De klauwen van geiten zijn gemaakt voor een harde, droge bodem. Dat is niet enkel in de weide belangrijk, maar ook in de stal. Een stevige en droge stalvloer is dus belangrijk. Een propere stal, met voldoende droog strooisel zorgt voor gezonde klauwen. Een goede vloer zorgt er ook voor dat de dieren niet uitglijden als ze zich krabben en schuren. Ook binnen hebben geiten een hekel aan vochtigheid, zorg dus voor een goede ventilatie, zonder tocht.

Voeding:

Wanneer er gevoederd wordt, zullen alle geiten tegelijk willen komen eten. De concurrentie is groot tijdens de voedertijd.
Geiten zijn herkauwers. Ze hebben daarom voldoende ruwvoer (vezelrijk) nodig. Krijgen ze dat niet, dan geraakt de werking van hun pens verstoord, wat hun gezondheid ernstig kan schaden.

Ze eten geitenvoer – gras  hooi – hagen & struiken – bladeren & takken
Geiten zijn selectieve eters, dus ze zullen zeker niet alles opeten dat je aanbiedt.Vaak wordt oud brood aan geiten gegeven. Dat kan af en toe en in beperkte mate. De volgende planten zijn gevaarlijk voor geiten:
Weidekruiden: Jakobskruiskruid, Sint-janskruid, bastaardklaver en goudhaver.
Planten in bermen en aan sloten: heermoes (paardenstaart), nachtschade-soorten, waterscheerling, smeerwortel
Aan de bosrand: adelaarsvaren, eik (onrijpe eikels), knolamaniet
Tuinplanten: taxus, buxus, herfsttijloos, rododendron, laurierkers, pruimen-, kersen- en appelbomen
Let op dat je niet te veel krachtvoer geeft. Te veel krachtvoer krijgen kan zelfs dodelijk zijn voor een herkauwer.

geiten op de camping
Translate »